Miód jest, był i prawdopodobnie będzie popularny nie tylko w naszym kraju, ale także na całym świecie. Słodzimy nim herbaty, dodajemy do ciast i koktajli. Ma prozdrowotne właściwości i jest smaczny. Jak jednak wpływa na naszą wagę? Czy miód tuczy? Czy można go jeść będąc na diecie?
O tym wszystkim dowiesz się z dzisiejszego wpisu o miodzie właśnie!
Miód jest zdrowy ale również kaloryczny – czy warto go stosować na diecie?
Jak powstaje miód?
Zanim przejdziemy do właściwości miodu i odpowiemy na pytanie czy miód tuczy musimy dowiedzieć się czym on tak właściwie jest i w jaki sposób powstaje. Wszyscy wiemy, że miód produkują pszczoły. Dlaczego to robią? Jak miód dostaje się do słoiczków, które kupujemy w sklepie?
Miód powstaje na bazie nektaru kwiatowego, który zbierają pszczoły. Następnie zanoszą go do ula i przekazują robotnicy. Z nektaru pszczoły w nim pracujące robią miód. Nektar jest tak długo przerabiany za pomocą języczka, aż odparuje z niego woda i odpowiednio zgęstnieje. W trakcie obróbki pszczoły przekazują do niego enzymy trawienne, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Tak powstały miód składowany jest w plastrach, który później wybiera pszczelarz.
W ten sposób otrzymujemy w pełni naturalny produkt wyprodukowany na bazie pyłku kwiatowego. Miód jest smaczny i bardzo zdrowy, czy jego nadmiar może jednak powodować otyłość?
Miód jest pyszczy ale… czy tuczy?!
Aby odpowiedzieć sobie na to pytanie musimy wiedzieć, że miód nie należy do produktów mało kalorycznych. Jedna łyżeczka miodu naturalnego dostarcza nam około 25 kalorii, to o prawie 20% więcej niż taka sama łyżeczka cukru! Na całe szczęście miód jest od niego słodszy dlatego dosładzając herbatę czy ciasteczka owsiane używamy go mniej niż cukru.
Polecamy: Odchudzanie to nie tylko moda. Zobacz dlaczego warto schudnąć.
Ze względu na wysoką kaloryczność miód jest produktem tuczącym. Stosowany w nadmiarze może powodować nadmierne odkładanie się tkanki tłuszczowej, co skutkowało będzie powstaniem nadwagi.
Stosowany z rozwagą dostarcza naszemu organizmowi cennych składników odżywczych, jest więc w przeciwieństwie do cukru zdrowy. Warto go jednak stosować z umiarem.
Jakie właściwości ma miód? Dlaczego warto go jeść?
Pozytywne właściwości miodu znane są nam od tysięcy lat. Ma dobroczynny wpływ zarówno na nasze ciało jak i zdrowie. Przez wielu stosowany jest jako lek na przeziębienie. Jakie jeszcze właściwości ma miód pszczeli?
Do najważniejszych właściwości miodu pszczelego zaliczymy:
- działa bakteriobójczo – nadtlenek wodoru, który jest zawarty w miodzie ma właściwości bakteriostatyczne,
- dostarcza nam cennych witamin – w swoim składzie ma witaminy z grupy A, B, C oraz kwas foliowy i biotynę,
- korzystnie wpływa na serce – acetylocholina, która jest zawarta w miodzie pszczelim zwiększa wydolność mięśnia sercowego,
- łagodzi podrażnienia skóry – ma działanie przeciwstarzeniowe, nadaje się jako dodatek do maseczek odżywczych, które stosujemy na skórę
- ma działanie nasenne – delikatnie nas uspokaja i wprowadza w świat relaksu,
Te i inne działania miodu sprawiają, że nie należy z niego rezygnować w obawie o nadwagę. Oczywiście nie należy z nim przesadzać. Rozważne dawkowanie w niewielkich porcjach z pewnością nie zaszkodzi nawet na restrykcyjnej diecie.
Pamiętajmy, że miód tuczy tak samo jak inne produkty. Kluczem do sukcesu jest odpowiednio zbilansowana dieta, która będzie zawierać furtki dla zdrowych, choć bardzo kalorycznych przekąsek, do których zaliczyć możemy miód.